tiistai 4. lokakuuta 2016

Välivuosi | Mitä haluan tulevaisuudessa?

Välivuosi saattaa osua kohdallesi sen takia, ettet tiedä mitä haluat tehdä tulevaisuudessa. Et voi lähteä opiskelemaan haavealaasi, sillä et vielä tiedä mikä se on. Aiemmassa koulussasi on voitu ohjata opintojasi ja olet ehkä keskustellut jonkun kanssa siitä, mihin voisit tulevaisuudessa suunnata, mutta mitään konkreettista ei ole lyöty lukkoon.

Mistä voit aloittaa?

Ensimmäisenä sinun tulee oppia tuntemaan itsesi ja miettiä, mitä haluat tulevaisuudelta. Seuraavaksi sinun tulee aloittaa ammatinvalintaprosessi. Voit etsiä tietoa eri ammattialoista ja tutustua työelämään tai opiskelupaikkoihin. Ammatinvalintasuunnitelmassa on hyvä pohtia, haluaako koulutusta vai yrittääkö astua suoraan työelämään.

Hyvä ajatus on myös miettiä ammatinvalintaa harrastusten ja kiinnostusten kohteiden mukaan. On olemassa useita ammatinvalintatestejä netissä. Niitä voi olla hauska tehdä ja niistä voi saada hyviäkin ideoita, mutta netissä on hyvä suhtautua tietoon kriittisesti. TE-toimiston tarjoamat ammatinvalinnanohjaus tai koulutusneuvonta voivat hyödyttää sinua. Apua saa myös esimerkiksi ammatinvalintapsykologilta.

Työelämään hyppääminen voi olla haluamasi vaihtoehto. Ilman koulutusta voi olla vaikeaa saada mitään töitä, mutta esimerkiksi ammattikoulun tai lukion jälkeen se ei ole mahdotonta. Ensin tulee miettiä minkä alan töihin haluaisit hakea. Kannattaa pitää tavoitteet realistisina, jos pohjalla ei ole juurikaan koulutusta. Sinun täytyy olla aktiivinen työnhaussa. Kannattaa kerätä erilaisia työkokeiluja tai käydä vaikka tekemässä vapaaehtoistyötä.

Jos kuitenkin haluat jatkokoulutukseen, kannattaa tutustua eri alan koulutuksiin netissä, kyselemällä tuttavilta tai tuntemattomilta ja konkreettisesti vierailla oppilaitoksissa. Kannattaa selvittää, mitä haluamasi koulun hakuun tai pääsykokeisiin vaaditaan.

Mielesi voi muuttua monta kertaa vuoden aikana ja se ei haittaa ollenkaan! Hyödyllisempää ja tuottavampaa on selvittää aluksi kerralla, mihin tähtäät tulevaisuudessa. Kun tavoitteet ovat selkeitä, voit lähteä suunnittelemallesi polulle ja kulkea sitä sinulle sopivassa tahdissa.

Tule Ohjaamo Lahteen keskustelemaan Sinulle sopivasta reitistä kohti haluamaasi tulevaisuutta ja haaveammattia!

Ohjaamo Lahti
Kirkkokatu 21 E
15140 Lahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti