keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Maahanmuuttajien iltapäivä

Ohjaamo Lahdessa järjestettiin maahanmuuttajien iltapäivä 18.10.2016.

Tapahtumassa esiteltiin Lahden alueen maahanmuuttajapalveluita alle 30-vuotiaille lahtelaisille maahanmuuttajille.

Maahanmuuttajien iltapäivään olivat tervetulleita kaikki alle 30-vuotiaat lahtelaiset maahanmuuttajat sekä kaikki maahanmuuttajien kanssa työskentelevät, jotka kokevat työssään hyötyvänsä maahanmuuttajapalveluiden tuntemisesta.

Maahanmuuttajien iltapäivä -tapahtumassa palveluitaan esittelivät:
 • Alipi
 • Minun tulevaisuuteni ja Minun Suomeni / Harjulan setlementti
 • Lahden kansanopisto
 • TE-toimiston kotoutumispalvelut
 • Lahden yhteiskoulun aikuislukio (mm. LUVA-koulutus)
 • LIIRA-hanke (Liikettä ilman rajoja)
 • Wellamo-opisto
 • Luetaan yhdessä -opintoryhmä maahanmuuttajille / Lahden akateemiset naiset ry
 • Monitoimikeskus Takatasku
 • Minustako yrittäjäksi Suomessa? -koulutus / Koulutuskeskus Salpaus
 • OSSI-hanke / LAMK, Salpaus

----

Lahden yhteiskoulun aikuislukion rehtori Riitta Yrjänä kertoi maahanmuuttajille suunnatusta lukiokoulutuksesta. Lukio vaihtoehto on ollut vasta kolmisen vuotta tarjolla, joten monet eivät siitä vielä tiedä. Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus - VALMA on usein tutumpi. Edellytyksenä lukiolle, maahanmuuttajilta vaaditaan perustasoista suomenkielen osaamista, siksi monet tuntevat etteivät ole vielä valmiita.

Lahden yhteiskoulun aikuislukio osallistui tapahtumaan, koska Ohjaamo Lahden opiskelija, Maiju Kolila, oli TE-toimiston infossa kertonut ideastaan ja kutsui eri tahoja mukaan. Tapahtuma meni hyvin. Muutamia kävi kyselemässä ja useita yhteistyötahoja kävi jututtamassa Riitta Yrjänää. Hän mainitsi, että on hyvä saada lukiokoulutusta enemmän maahanmuuttajien tietoisuuteen. Lukio on kiitorata kielen oppimiseen ja sopeutumiseen.

http://www.lyk.fi/aikuislukio/

----

Lahden kaupungin ja Lahden seurakuntayhtymän yhteinen monitoimikeskus Takatasku oli myös paikalla maahanmuuttajien iltapäivässä. Monitoimikeskuksessa on palvelutyöpajoja, joista suositumpia on esimerkiksi lounasruokala ja kahvio, sekä atk-työ ja -koulutus. Takataskussa päivystää myös kahtena päivänä terveydenhoitaja. Peruspalveluihin kuuluu mm. toimiston, vapaa-ajan, työkokeilun ja kuntouttavan työtoiminnan palvelut.

Johtava työntekijä Olli Kopo kertoi kuulleensa tapahtumasta sähköpostin kautta, kun Ohjaamo Lahti tiedotti mahdollisuudesta. Olli Kopo kertoi, että maahanmuuttajia kävi sopivasti hänen pisteellään. Yleensä osallistutaan tällaisiin tapahtumiin aina, kun on hyvä mahdollisuus olla esillä.
Tapahtumassa oli mukava tunnelma.

http://www.takatasku.net/

----

Haastattelimme myös muutamaa nuorta Tapanilakodista. Osa kuuli tapahtumasta opiskelija Maiju Kolilalta ja osa kansanopistosta. Maahanmuuttajat nuoret saivat melkein kaikkea tarvittavaa tietoa. Heidän mielestään koulutuksesta ja työelämästä olisi voinut olla vielä lisää tietoa, mille alalle kannattaisi hakea ja miten. Nuoret sanoivat, että tapahtumassa oli kivaa ja hyvä fiilis. Osa heistä kertoi, että voisivat tulla käymään Ohjaamo Lahdessa toistenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti