tiistai 23. toukokuuta 2017

Työtä kokeillen osa 3

Lähes jokainen nuori aikuinen on elämänsä aikana kuullut opiskelun merkityksestä ja kouluttautumisen tärkeydestä. Aina se oma ala ei vain löydy kokeilusta huolimatta tai opinnot sujuisivat paremmin ilman kirjoja ja lukemista. Onneksi on erilaisia mahdollisuuksia ja reittejä löytää kiinnostava ala tai polku opiskeluun.


27-vuotias Jasmiina oli vailla työ- ja opiskelupaikkaa. Peruskoulun jälkeen opiskelu ei maittanut eikä kiinnostavaa alaakaan löytynyt. Useiden eri työpaikkojen jälkeen hän löysi Ohjaamon, missä pohdittiin hänen polkuaan työllistymiseen. Lopulta yksi potentiaalinen vaihtoehto oli työkokeilu Trion Tigerissa, jossa hän oli 5 kuukautta ennen työsuhteensa vakinaistamista.

Työkokeilun avulla löytyi motivaatio opiskella ja kouluttautua alalle työn ohessa. Tällä hetkellä Jasmiina opiskelee myyjän ammattitutkintoa ja halua olisi opiskella vielä visuaalisoijan ammattitutkinto. "Jos en olisi saanut työpaikkaa, en olisi lähtenyt kouluttautumaan. Työkokeilu madalsi kynnystä opiskella mielekästä alaa."

Työkokeilun hyvinä puolina Jasmiina kertoo olevan mahdollisuus kokeilla eri aloja matalalla kynnyksellä ja löytää se oma ala. "Työkokeilu on väylä oppia uutta ja kokeilla turvallisesti kiinnostavaa alaa. Kokeilupolku on hyvä vaihtoehto, joka kannattaa pitää mielessä!"

maanantai 8. toukokuuta 2017

Työtä kokeillen osa 2

Työelämään kiinnittyminen opiskeluaikana ei aina ole helppoa, eikä tutkinto sellaisenaan aina takaa töitä tulevaisuudessa. Harvoin unelmaan pääsee samantien hyppäämään, ole rohkea kokeilemaan erilaisia työtehtäviä ja mene oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Lopulta välietappien kautta on mahdollista saavuttaa oma päämäärä tai löytää uusi tavoittelemisen arvoinen unelma. Seuraavana työkokeilustaan ja polustaan työelämään kertoo Henri.


Henri valmistui tietojenkäsittelijäksi ja oli työelämässä muutaman vuoden. Lopulta jatkoi opiskelemista ja valmistui mediatekniikan insinööriksi, mutta oman alan töitä ei siitä huolimatta löytynyt. Mutkien kautta hän päätyi Ohjaamoon ja löysi työhönvalmentajan avustuksella Matkalla duuniin -palvelusta työkokeilupaikan lahtelaisesta mainostoimistosta. "Työkokeilun aikana sain osallistua monien erilaisten projektien toteuttamiseen. Pienessä mainostoimistossa saa kokonaisvaltaisen näkemyksen projektien hallinnasta aina toimeksiannon alusta loppuun saakka. Tämä kokemus on hyödyllistä myös tulevaisuutta silmällä pitäen."

Ennen työkokeilun alkua kummallakin osapuolella oli tietoa, mitä kokeilu tarkoittaa ja mihin se sitoo. "Media antaa pääsääntöisesti työkokeilusta huonon kuvan, mutta kokemukseni Ohjaamon kautta sovitusta työkokeilusta oli pelkästään positiivisia. Toiveeni ja taitoni huomioitiin yksilöllisesti ja sain vaikuttaa työnhakuun." Työhönvalmentaja on työkokeilupaikkaan yhteydessä ja varmistaa, että työnantaja on sitoutunut työkokeilun sääntöihin. Näin saadaan varmuus, että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

"Työkokeilun voi mieltää mahdollisuudeksi, jossa voi verkostoitua ja näyttää osaamistaan, potentiaaliaan ja motivaatiotaan omien kiinnostusten kohteiden mukaisesti. Työnantaja arvostaa osaamistani ja kolmen kuukauden työkokeilujakson jälkeen sopimustani jatkettiinkin määräaikaisena työsuhteena."


perjantai 21. huhtikuuta 2017

Työtä kokeillen osa 1

Tänä päivänä työkokemus ja verkostoituminen ovat oleellisessa osassa työllistymistä ja työelämää. Työkokeilu antaa mahdollisuuden tutustua tai palata työelämään joustavasti hakijan kiinnostuksen kohteita mukaillen. Kokeilun kautta voi selvitä itselle sopivin ala, mitä alaa lähteä tulevaisuudessa opiskelemaan ja saada arvokasta työkokemusta sekä suosittelijoita muita töitä hakiessa.

Tämän sarjan tarkoituksena on tuoda julki nuoren näkökulmia ja ajatuksia työkokeilusta itsensä näköisesti. Ensimmäisenä vuorossa on Krista.



21-vuotias Krista on ollut kuusi kuukautta Lahden Klubitalolla ja nyt Kohti Unelmia-hankkeessa työkokeilussa. Klubitalolle hän kertoi päässeensä Ohjaamon kautta. "Teimme yhdessä työhönvalmentajan kanssa vaihtoehtoisen suunnitelman tulevaisuuttani varten, pohdimme tavoitteitani ja haaveitani. Koen, että työkokeilun onnistumisen kannalta olisi tärkeää käydä henkilökohtaiset tavoitteet läpi ja niiden pohjalta löytää sopivin työpaikka."

Työkokeilun alkaessa oli sekä työnantajalla että Kristalla tietoa mitä työkokeilu tarkoittaa ja mihin tulee sitoutua. "Yhdessä pohdimme tavoitteitani työpaikalla ja teimme sopimuksen aluksi yhdeksi kuukaudeksi, jotta näkisimme mitä työ pitää sisällään, onko paikka tähän elämäntilanteeseeni sopiva ja kohtaavatko tavoitteeni ja työtehtäväni. Yhden kuukauden aikana hahmottaa, onko työpaikka se missä haluaa olla vai etsisikö toisen, omia tavoitteitani vastaavan paikan."

"Klubitalolla työkokeilu on avannut ovia. Olen verkostoitunut eri yhteistyötahojen kanssa ja yksi parhaimmista kokemuksista oli olla elävänä kirjana Lahden ammattikorkeakoululla. Useasti olen ylittänyt itseni ja olen kehittynyt esiintyjänä erilaisten tilanteiden myötä. Työkokeilun myötä löysin sen, mitä mä haluan tehdä, sen mistä ennen vain haaveilin!"



torstai 13. huhtikuuta 2017

Töihin Mersujen pariin

Oletko etsimässä töitä, seikkailuja tai uusia kokemuksia? Nyt voi olla elämäsi tilaisuus käsillä! Länsirannikolta löytyy töitä usealle potentiaaliselle hakijalle. Valmet Automotive rekrytoi useampia satoja uusia työntekijöitä valmistamaan uutta sähköautoa markkinoille.  Olisitko sinä kiinnostunut uudesta työpaikasta ja innovatiivisesta työtehtävästä?

Lisää tietoa työpaikasta, henkilöstöstä ja työnhausta osoitteessa autotehtaansankarit.fi sekä meiltä, Ohjaamo Lahden toimipisteestä. Tulehan kysymään lisää niin laitetaan yhdessä sun elämän palaset kohilleen!

Autotehtaansankarit.fi

maanantai 16. tammikuuta 2017

Töitä opintojen ohella?

Vaikka Suomessa opiskelijalla on oikeus Kelan myöntämään opintotukeen ja –lainaan, eivät tuet välttämättä riitä kattamaan kaikkia opiskelijan menoja. Tämä on yksi keskeisimmistä syistä, miksi moni työskentelee opintojensa ohella. Myös arvokkaan työkokemuksen kerryttäminen toimii hyvänä motivaation lähteenä työntekoa kohtaan.

Yleensä työsopimukset tehdään osa-aikaisiksi tai työntekijä on ”tarvittaessa töihin kutsuttava”, jolloin aikaa jää myös opinnoissa etenemiselle. Ideaalisessa tilanteessa töiden teko ei häiritse opintojen etenemistä tai riittävää vapaa-aikaa. Se, että toteutuuko tämä käytännössä, on pitkälti kiinni opintojen hektisyydestä, tehdyistä työtunneista sekä omasta ajankäytön suunnittelusta. Nykyään opintojen etenemiseen ja tutkinnon sisältöön voi vaikuttaa suurilta määrin myös itse.

Keskustelimme aiheesta työssäkäyvän opiskelijan kanssa.



”Opiskelen teollista muotoilua Lahden ammattikorkeakoulussa, ja teen opintojeni ohella töitä Sibeliustalon narikassa. Itselleni suurin syy tällä hetkellä työn tekemiseen on lisätienestin saaminen. Tärkeintä jaksamisen kannalta on kuitenkin löytää hyvä työpaikka, jossa viihtyy. Parhaimmillaan työnteko tuo vastapainoa opiskeluun ja voi toimia pienenä hengähdyshetkenä. Teen itse töitä jaksamiseni mukaan, keskimäärin yhden vuoron viikossa. Koen löytäneeni tasapainon opiskelun, työn ja vapaa-ajan välillä.” 
- Emmi, 22v.

Vinkkejä tasapainon löytymiseen:

  • Hommaa kalenteri, johon aikataulutat itsellesi kaikki menot, koulutehtävien palautuspäivät ja tentit. Varaa kalenterista aikaa palautuspäivien lisäksi myös tehtävien tekoon ja tentteihin lukemiseen. Pyri pysymään kalenteriin luodussa aikataulussa, jotta vältyt turhalta stressiltä.
  • Priorisoi asiat. Päätoimisena opiskelijana ensisijainen tehtäväsi on opiskelu. Toki uudet elämäntilanteet ja taloudelliset syyt saattavat vaikuttaa tärkeysjärjestykseen. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että töidenteko häiritsee opintojen suunniteltua etenemistä tai se, että ajat itsesi hermoromahduksen partaalle yrittäessäsi suoriutua kaikesta. Tee siis töitä jaksamisesi mukaan!
  • Ajattele hyötyjä ja tulevaisuuttasi. Vaikka joskus tiukan aikataulun johdosta positiiviset ajatukset työntekoa tai opiskelua kohtaan tuntuvat mahdottomilta, pyri ajattelemaan syitä miksi teet kaiken. Lisätienestin avulla ruokapöydästä löytyy arkena muutakin kuin nuudelia, ja mikäli ylimääräistä jää, voi sen ansaitusti käyttää itsensä hemmotteluun. Opintojen ohella töitä tehden kartutan työkokemustasi, jota työnantajat osaavat varmasti arvostaa. Tulevaisuudessa työllistymismahdollisuutesi voivatkin olla monipuolisemmat ja paremmat.
  • Huolehdi hyvinvoinnistasi. Ole itsellesi armollinen ja muista varata aikaa myös rentoutumiselle, rentouduit sitten kavereita nähdessä, elokuvia katsellessa tai kuntoillessa. Tiukan paikan tullen voit varata kalenteriin aikaa vapaa-ajallesi.

Ohjaamo Lahdessa on tarjolla monipuolisesti erilaisia työmahdollisuuksia myös opiskeluiden ohelle! :)

torstai 12. tammikuuta 2017

Vartissa töihin | Logistiikka-, kuljetus- ja varastointiala

Vartissa töihin tapahtumassa 11.1. oli tarjolla lyhyitä työhaastatteluja paikan päällä ilman ajanvarausta.

Tapahtumaan osallistuivat yritykset:

  • Alfaroc Oy
            - Etsii varastotyöntekijöitä. Ei koulutusvaatimusta, vaan asenne ratkaisee.
  • Banssi Oy
            - Etsii varastotyöntekijää sekä lauantaiajoon jakeluauton kuljettajaa
  • Henkilöstöpalvelu Heimo
            - Etsii elektroniikan kokoonpanijaa, puuseppää, autopeltiseppää, lumityöntekijää sekä hitsaajaa
  • SOL palvelut Oy
            - Etsii varastotyöntekijää (ompelija, purku, vastaanotto), postin jakeljiaa sekä toimistoassistenttia
  • VMP varamiespalvelu
            - Etsii trukkikuskia, tilausten käsittelijää, muuttomiehiä sekä jäteauton kuljettajaa (osa-aikainen, kesätyö -> mahdollisuus vakinaistua)

Keskustelimme tapahtuman yhteydessä muutaman haastattelussa käyneen nuoren aikuisen kanssa. 

----

Kuka olet? 

Saku, 24v.

Minkälainen tausta sinulla on?

Kaupallinen koulutus. Tällä hetkellä opiskelen AMK:ssa

Mistä kuulit tapahtumasta?

Kouluprojektin kautta Ohjaamon työntekijältä. Tultiin jutelleeksi työkuvioista ja työllistymisestä. 

Miten työhaastattelu meni?

Meni hyvin. Paikalla oli ammattitaitoinen haastattelija, jolle plussaa myös huumorintajusta.

Muuta?

Hyvä tapahtuma, jossa skipataan myös byrokratian portaita. Matalakynnyksistä toimintaa, eikä tarvitse pelätä tukien menettämistä.

----

Kuka olet?
Katja, 27v.

Minkälainen tausta sinulla on?

Tarjoilija.

Mistä kuulit tapahtumasta?

Tulin kuukausi sitten Ohjaamolle ja tätä kautta kuulin tapahtumasta.

Miten työhaastattelu meni?

Meni ihan hyvin. Olenkin juuri menossa käymään rekryfirmassa.

Muuta?

Mukava tapahtuma. Työllistymispalvelut ovat monipuolistuneet ja kehittyneet huimasti siitä, kun olin viimeksi työttömänä. 

----

Kuka olet?

Olli-Pekka, 22v.

Minkälainen tausta sinulla on?

Autoasentaja.

Mistä kuulit tapahtumasta?

Työkkärin kautta. Olen esimmäistä kertaa Ohjaamossa.

Miten työhaastattelut ovat menneet?

Haastattelut on mennyt tosi hyvin, enkä ole mennyt lukkoon.

Muuta?

Hyvä, että tällaisia tapahtumia järjestetään.

----

Kuka olet?

Ari, 24v.

Minkälainen tausta sinulla on?

Ylioppilastutkinto ja ammatilta olen ympäristönhoitaja.

Mistä kuulit tapahtumasta?

Kontiko ry:n kautta

Miten työhaastattelut ovat menneet?

Hyvin on mennyt, ei ole ollut ongelmia, vaikka alitajuisesti jännitin.

Muuta?

En ollut aiemmin tietoinen Ohjaamosta. Tapahtumana positiivinen ja hyvä.

----

Seuraava Vartissa töihin tapahtuma järjestetään helmikuun kesätyötreffien johdosta Ohjaamolla 8.3.2017. Vuorossa hoiva-ala! Lahden kesätyötreffit 8.2.2017 kauppakeskus trion tiloissa!