maanantai 9. huhtikuuta 2018

Asenne kohdillaan – tarina oman opintopolun löytämisestä


Kävimme Ohjaamolta haastattelemassa Sebastiania, joka opiskelee tällä hetkellä tarjoilijaksi Koulutuskeskus Salpauksessa. Sebastian kertoi meille opintopolustaan, joka on saanut alkunsa Ohjaamolta.


Salpauksen harjoitusravintola Kulinaarin lounasaika on juuri alkanut. Meille esittäytyy iloisesti hymyilevä Sebastian, Koulutuskeskus Salpauksen tarjoilijaopiskelija, joka ystävällisesti ohjaa meidät pöytään istumaan.

Lounasaika on Kulinaarissa kiireinen, mutta kiire ei näy Sebastianista. Sebastian ehtii istuutumaan seuraamme ja kertomaan mielenkiintoisestä lähitulevaisuudestaan: käynnissä olevien opiskelujen lisäksi hänellä alkavat pian työt Popot –ravintolassa. Vapaa-aikanaan hän harrastaa mm. viinejä sekä kirjoittaa ravintola-alaan painottuvaa blogia. Kuulostaa ja näyttää siltä, että ravintola-ala on myös hänen elämäntyylinsä.


Uuden polun löytyminen

Sebastian on aloittanut tarjoilijan opinnot Salpauksessa tammikuussa 2018. Vaikka nyt opinto- ja urapolku näyttää selkeältä, oman alan etsiminen ja kouluttautuminen eivät ole aina ollut selvillä. Sebastian kertoo, että aikaisemmin hän opiskelikin hevosalaa. Ajatuksissa kyti kuitenkin aavistus, että jokin muu ala olisi hänelle sopivampi.

Sebastian suuntaisikin Ohjaamolle kesällä 2017, mukanaan kiinnostus tarjoilijan työstä. Ohjaamolla hän kohtasi Paulan, yhden Ohjaamon työhönvalmentajista, ja yhdessä he selvittivät koulutusmahdollisuuksia alalta. Suunnitelmissa oli lisäksi hakea työkokeilupaikkaa, jonka kautta Sebastian pääsisi vahvistamaan alan valintaa ja keräämään kokemusta. Yhdessä myös päivitettiin CV, jossa korostettiin varsinkin Sebastianin vahvuuksia.
Työkokeilussa omaa alaa varmistamassa

Sebastian onnistuikin saamaan työkokeilupaikan häntä inspiroivasta ravintolasta, El Torosta, jossa hän ehti olla 5 kuukautta ennen opintojen alkua. Hän kertoo, että työkokeilu oli antoisa alku uudelle alalle. Ennen kaikkea hän pääsi varmistamaan, että ala todellakin sopii hänelle.

Työkokeilu toi Sebastianille paljon itsevarmuutta; tähän vaikuttivat kannustava työyhteisö sekä asiakkailta saatu palaute. Oli mukava yllätys, kun ravintolan vieraskirjaan oli ilmestynyt palaute: ”kiitos työkokeilijalle hyvästä palvelusta”, vaikka tuona päivänä ei olisi jaksanut hymyillä luonnostaan. Ulosanti oli ollut kuitenkin ammatillista. 


Työkokeilun jälkeen Sebastianilla alkoivat tarjoilijan opinnot, joihin osan työkokeilusta hän sai myös hyväksiluettua. Työkokeilusta tarttui mukaan myös jotain vielä hyödyllisempää - Sebastian oli päässyt hahmottamaan omaa osaamistaan uudelle uralle. 

Haasteita ja haaveita

Opiskelun alku on ollut hyvin käytännönläheistä ja harjoitteluja on paljon. Opintojen ohessa Sebastianin haaveena on päästä kilpailemaan alalla – varsinkin drinkkien tekeminen kiinnostaa tällä hetkellä. Ravintola-alasta kiinnostuneita Sebastian rohkaisee alalle – nimittäin työtehtäviä löytyy monenlaisia ja asiakastyö on antoisaa.  

Sebastianilla on tähän mennessä kertynyt jo siis hienosti kokemusta alasta. Kokemuksen perusteella haastavinta alassa on kiire ja asiakkaiden erilaiset tarpeet: yhden kanssa tarjoilijan työ on näkymätöntä, ja toisen asiakkaan kanssa saa panostaa täysillä – työ vaatii siis tasapainottelua ja herkkyyttä huomata tilanteita.

"Sinä päivänä kaikki aukesi"

Sebastian kertoo, että Ohjaamo, työhönvalmennus ja Te-toimiston palvelut ovat olleet todella positiivinen kokemus. Keskustelu työhönvalmentajan kanssa avasi omia ajatuksia ja olikin vapauttavaa kun sai otettua askeleita eteenpäin. "Sinä päivänä kaikki aukesi", Sebastian kokoaa.

Työkokeilun kautta Sebastian kiinnostui myös fine diningistä – näin hän löysi oman juttunsa, joka näyttäytyy hyvin vahvana osana hänen elämässään. Elämäntyylistä kertoo myös se, että hän kuuluu Lahden Viiniseura Munskärna ry:hyn sekä Suomen Sommeliereihin. Sebastian myös bloggaa omasta elämästä, opiskelusta, viineistä. Sebastianin mielenkiintoisen blogin löydät osoitteesta: https://www.culinaryjourney.fi/blogi.html 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti