maanantai 17. syyskuuta 2018

Matka unelma-ammattiin tatuointialalle

Millainen on Anun polku tatuointialalle? Mitä taitoja siihen vaaditaan ja millaista on yrittäjän arki? Tässä Divine’s Ink –tatuointistudion perustaneen Anun tarina omaan unelma-ammattiinsa.

Anu tiesi unelma-ammattinsa jo 14-vuotiaana: hän halusi palavasti tatuoijaksi. Hän piirsi jo tuolloin paljon ja seurasi mm. tatuointitaitelija Kat Von D:n uraa. Tatuointiala kiinnosti, mutta myöhemmin opinnot veivät kuitenkin ensin taidekehystyksen sekä sen jälkeen sisustuksen pariin. Opinnot eivät kuitenkaan tuntuneet omalta, vaan ajatukset vetivät takaisin tatuointien maailmaan.

Anu päätti tavoitella unelmaansa ja alkoi tekemään konkreettisia tekoja sen eteen – opiskelemaan omatoimisesti kaiken löytämänsä tiedon tatuointialasta. Mutta muutakin vaadittiin.Oma polku alalle

Polku tatuoijaksi ei ole yksiselitteinen eikä siihen mitään valmista mallia olekaan. Alalle ei löydy valmista koulutusta Suomessa, vaan tietoa ja taitoja kerätään hyvin itsenäisesti. Käytännön taitoja kartutetaan yleensä mentori-oppipoika -periaatteella: kokeneempi tatuoija jakaa omaa osaamistaan aloittelevalle - jokaisen polku on siis hyvin uniikki. Alalle kannattaa siis luoda kontakteja samalla kun opiskelee omatoimisesti.  

Anulla kävikin onni, sillä hän sai mentorin, jolta sai käytännön oppia sekä pääsi samalla näkemään läheltä tatuointistudion arkea. Mentorilta hän sai paljon arvokasta tietoa, mutta Anu teki myös itse sinnikästä työtä samaan aikaan. Tärkeässä asemassa olivat oma aktiivisuus ja motivaatio sekä taitojen kehittäminen. –Esimerkiksi piirtämisessä kehittyy, kun vain jaksaa piirtää ja piirtää - ja piirtäminen onkin yksi tatuoijan tärkeimmistä taidoista, Anu toteaa. 

Divine’s Ink

Sen jälkeen kun Anu oli saanut kokemusta tatuointien teosta sekä opiskellut tietoa alalta, hän alkoi kartoittaa omia työllistymismahdollisuuksiaan. Aluksi hän ei kokenut, että yrittäjyys olisi hänen polkunsa. Kuitenkin suurin osa työllistyy juurikin yrittäjänä, ja niin Anukin alkoi kypsytellä ajatusta omasta tatuointistudiosta. Toiminnan aloittamiseen hän sai tietoa Ladecilta.
-Tuki ja tieto yrittäjyydestä on tärkeintä, sillä yrittäjän arjessa on paljon esimerkiksi paperiasioita, mistä on tärkeää päästä kartalle, Anu pohtii.

Tilat omalle tatuointistudiolle löytyivät sattumalta tutun kautta, joka vinkkasi sopivista tiloista Anulle. Pian tilat olivat valmiit ottamaan ensimmäiset asiakkaat vastaan ja Divine’s Ink – eli suomeksi taivaallista mustetta avasi ovensa.

Yrittäjän arki

Arki yrittäjänä ei ole aina helpointa, mutta parasta Anun mielestä on valinnanvapaus omien aikataulujen kanssa. Asiakkaat ovat löytyneet sosiaalisen median ja puskaradion kautta, uusia asiakkaita Anu ottaa joustavalla aikataululla. Uuden arjen äärellä Anu kertoo saavansa tärkeimmän tuen toiselta alan yrittäjältä. Arki ei ole vain tatuoimista, vaan työhön kuuluu myös paljon muita työtehtäviä.

Tatuoimisen ohella Anun työtehtäviin kuuluvat vahvasti asiakaspalvelu sekä suunnittelutyö: työssä kohdataan hyvinkin erilaisia ihmisiä sekä ideoidaan asiakkaan kanssa miellyttävä lopputulos. -Usein asiakkaat tulevat valmiiden kuvien kanssa, mutta vaaditaan suunnittelua ja näkymystä, että kuva saadaan aseteltua ja elämään iholla oikealla tavalla, Anu kertoo. Ergonomia on myös muistettava, kun samassa asennossa voi vierähtää monta tuntia. Myös itse työskentelyasento voi olla kummallinen, jos tatuointi on haasteellisessa paikassa.Seuraavat suunnitelmat

Tällä hetkellä Anu on jo omassa unelma-ammatissaan. Matka on vaatinut paljon työtä, mutta on kaiken sen työn arvoinen. Anun haaveena on jossain vaiheessa laajentaa toimintaansa ja ottaa toinen tatuoija mukaan. Nyt kuitenkin Anu kuitenkin keskittyy perustyöhön: toteuttamaan persoonallisia tatuointeja yhdessä asiakkaiden kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti