tiistai 7. elokuuta 2018

Uudelle urapolulle käytännön kokeilun kautta


Tiia, 25v, työskentelee tällä hetkellä Monikulttuurikeskus Multi-Cultissa ohjaajana. Hän vaikuttaa tyytyväiseltä tämän hetkiseen tilanteeseen. Miten polku on tuonut aikaisemmin parturi-kampaajaksi opiskelleen Tiian tähän hetkeen?


Tiian on koulutukseltaan parturi-kampaaja. Kouluaikoja muistellessaan hänellä on hyvin lämpimät muistot tuolta ajalta: käytännön työ oli mielenkiintoista ja opettajat taidokkaita. Tiia pääsi koulussa heti oikeiden hiustenleikkaustöiden pariin ja työt sujuivat mallikkaasti. Työelämään siirtyessään Tiia nautti erityisesti asiakastyöstä - oli mukava kohdata erilaisia ihmisiä hiustenleikkuun ohella. Ihmisläheinen työ jäikin mieleen.

Oman polun suunnittelua

Myöhemmin Tiian askeleet toivat hänet Ohjaamolle, kun tunne toisesta alasta nousi mieleen. Tiia työskenteli työhönvalmentajan kanssa ja yhteisten keskustelujen ja pohdintojen kautta uusi ala alkoi hahmottumaan: työ jossa saisi auttaa ihmisiä.

Ajatuksena oli hakea työkokeilupaikkaa vanhustyöstä, jotta Tiia pääsisi kokeilemaan alaa käytännössä. Vaikka Tiialla ei ollut kokemusta tai koulutusta alalle, oli hänellä kuitenkin paljon vahvuuksia ja osaamista – keskityttiinkin osaamispainotteiseen CV:seen. Entisestä parturi-kampaajan työstä ja opiskeluajoista Tiia oli saanut arvokasta asiakaspalvelu- ja kohtaamistaitoja, joita korostettiin CV:ssä. CV olikin hyödyllinen, sillä Tiialle löytyikin työkokeilupaikka vanhustyöstä, Hoiva Mehiläisestä.

Työkokeilusta varmistusta alaan

Työkokeilu avasi Tiialle uuden maailman vanhustyöstä ja hänelle konkretisoitui, mitä työ oikeasti on. Tiia vaikuttui työn tärkeydestä. Parasta työssä oli, kun sai auttaa muita - ja vaikka järjestää hemmotteluhetken asiakkaalle.  

Uuden alan valinta varmistui työkokeilun kautta, mutta samalla myös hahmottuivat omat vahvuudet ja osaaminen alalle. Työkokeilupaikalla käytyjen keskustelujen kautta hän sai palautetta työstään ja pystyi tarvittaessa kehittämään omaa työskentelyään.


Työkokeilu ponnistuslautana töihin

Työkokeilun jälkeen Tiia tapasi työhönvalmentajan ja CV päivitettiin työkokeilun pohjalta.Tiia oli saanut hyvää palautetta varsinkin rauhallisuudestaan muuttuvissa tilanteissa, mikä lisättiinkin hänen vahvuuksiinsa CV:ssä. 

Tiia työllistyi myöhemmin ohjaajaksi Multi-Cultiin. Vahvana valttikorttina työhön olivat kokemus vanhustyöstä, motivaatio ja omat vahvuudet alalle. Ohjaajan työstä Tiia kertoo, että työn suola on monipuolisuus: ohjaajan työ sisältää niin erilaisten ryhmien ohjausta, ihmisten kohtaamista kuin toiminnan suunnittelua ja toteutusta. ”On mahtavaa kun pääsee järjestämään tapahtumia, esimerkiksi lapsille. Heiltä saa suoraan palautteen, kun näkee kuinka he viihtyvät toiminnassa”.

Tiia Multi-Cultin Bob-maskotin kanssa
Haaveita ja eväitä eteenpäin

Haaveena Tiialla on päästä opiskelemaan alaa, joka liittyisi vahvasti auttamistyöhön. Kokemus alalta on varmistanut omaa polkua ja Tiia avaa, että tärkeä Ohjaamon anti oli keskustelun kautta oman polun miettiminen - ja siihen saatu tsemppaus!
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti