Vaikka Suomessa opiskelijalla on oikeus Kelan myöntämään
opintotukeen ja –lainaan, eivät tuet välttämättä riitä kattamaan kaikkia opiskelijan
menoja. Tämä on yksi keskeisimmistä syistä, miksi moni työskentelee
opintojensa ohella. Myös arvokkaan työkokemuksen kerryttäminen toimii hyvänä motivaation
lähteenä työntekoa kohtaan.
Yleensä työsopimukset tehdään osa-aikaisiksi tai työntekijä
on ”tarvittaessa töihin kutsuttava”, jolloin aikaa jää myös opinnoissa
etenemiselle. Ideaalisessa tilanteessa töiden teko ei häiritse opintojen
etenemistä tai riittävää vapaa-aikaa. Se, että toteutuuko tämä käytännössä, on
pitkälti kiinni opintojen hektisyydestä, tehdyistä työtunneista sekä omasta
ajankäytön suunnittelusta. Nykyään opintojen etenemiseen ja tutkinnon sisältöön
voi vaikuttaa suurilta määrin myös itse.
Keskustelimme aiheesta työssäkäyvän opiskelijan kanssa.
”Opiskelen teollista muotoilua Lahden ammattikorkeakoulussa, ja teen opintojeni ohella töitä Sibeliustalon narikassa. Itselleni suurin syy tällä
hetkellä työn tekemiseen on lisätienestin saaminen. Tärkeintä jaksamisen kannalta on kuitenkin löytää hyvä työpaikka, jossa viihtyy. Parhaimmillaan työnteko tuo vastapainoa opiskeluun ja voi toimia pienenä hengähdyshetkenä. Teen itse töitä
jaksamiseni mukaan, keskimäärin yhden vuoron viikossa. Koen löytäneeni
tasapainon opiskelun, työn ja vapaa-ajan välillä.”
- Emmi, 22v.
Vinkkejä tasapainon löytymiseen:
- Hommaa kalenteri, johon aikataulutat itsellesi kaikki menot, koulutehtävien palautuspäivät ja tentit. Varaa kalenterista aikaa palautuspäivien lisäksi myös tehtävien tekoon ja tentteihin lukemiseen. Pyri pysymään kalenteriin luodussa aikataulussa, jotta vältyt turhalta stressiltä.
- Priorisoi asiat. Päätoimisena opiskelijana ensisijainen tehtäväsi on opiskelu. Toki uudet elämäntilanteet ja taloudelliset syyt saattavat vaikuttaa tärkeysjärjestykseen. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että töidenteko häiritsee opintojen suunniteltua etenemistä tai se, että ajat itsesi hermoromahduksen partaalle yrittäessäsi suoriutua kaikesta. Tee siis töitä jaksamisesi mukaan!
- Ajattele hyötyjä ja tulevaisuuttasi. Vaikka joskus tiukan aikataulun johdosta positiiviset ajatukset työntekoa tai opiskelua kohtaan tuntuvat mahdottomilta, pyri ajattelemaan syitä miksi teet kaiken. Lisätienestin avulla ruokapöydästä löytyy arkena muutakin kuin nuudelia, ja mikäli ylimääräistä jää, voi sen ansaitusti käyttää itsensä hemmotteluun. Opintojen ohella töitä tehden kartutan työkokemustasi, jota työnantajat osaavat varmasti arvostaa. Tulevaisuudessa työllistymismahdollisuutesi voivatkin olla monipuolisemmat ja paremmat.
- Huolehdi hyvinvoinnistasi. Ole itsellesi armollinen ja muista varata aikaa myös rentoutumiselle, rentouduit sitten kavereita nähdessä, elokuvia katsellessa tai kuntoillessa. Tiukan paikan tullen voit varata kalenteriin aikaa vapaa-ajallesi.
Ohjaamo Lahdessa on tarjolla monipuolisesti erilaisia työmahdollisuuksia myös opiskeluiden ohelle! :)