tiistai 8. marraskuuta 2016

"Kannattaa sanoa olevansa työnhakija eikä työtön."

Mistä työttömyys johtuu?

Työtä hakiessa on hyvä selvittää tulevalle työnantajalle, mistä työttömyys johtuu. Työttömyysjakso ansioluettelossa ei välttämättä ole niin vakava, jos syy selviää. Ilman selitystä, työnantaja voi olla torjuvampi työtöntä työnhakijaa kohtaan. 

Pitkittyneeseen työttömyyteen on nykyisin moninaisia syitä. Työpaikan menettäminen ei välttämättä ole yksilön vika. Työväkeä vähennetään jatkuvasti useilta eri aloilta ja paikkoja suljetaan. Lomauttamisen sijaan irtisanominen on nykyään yhä yleisempään. Pitkien työttömyysjaksojen lisäksi "reikäinen" cv ja monet lyhyet jaksot herättävät kysymyksiä. Luonnollisestikaan potkut eivät kaunista työhakemusta.

Työttömyysjakson aikana kannattaa opiskella tai kehittää itseään muulla tavalla, jotta työnantaja saa aktiivisen kuvan hakijasta. Ansioluettelossa ja mahdollisessa haastattelussa kannattaa korostaa ajanjakson aikana ollutta aktiivisuutta ja jättää työttömyys mainitsematta.


Miten työttömyys vaikuttaa?

Jos hakija ei osaa olla omatoiminen, itsetunnossa ja kontakteissa tapahtuu muutos huonompaan. Jo puolessa vuodessa työttömyysjaksolla olevan työnhakijan mahdollisuudet työllistymiseen vähenevät.

Aktiivisuus palkitaan työttömyysaikana, joten kannattaa pitää huolta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista. Kotiin sohvan pohjalle jääminen vaikuttaa terveyteen negatiivisesti ja näyttää huonolta papereissa.

Jokainen viikko on suuri asia yhteiskunnalle myös taloudellisesti. Puhutaan kymmenistä miljoonista euroista viikkoa kohti ellei peräti sadasta miljoonasta vuodessa.


Miten markkinoida itseäsi?

Jos työurassa on aukkoja, täytyy työnantajalle täytyy viestiä, että olet aktiivinen ja aloitekykyinen. Työhaastattelussa kannattaa esimerkiksi sanoa olevansa työnhakija eikä työtön. Työnhakijalla on hyvä olla selkeitä tavoitteita.

Myös selkeä cv, joka sisältää tärkeimmät perusasiat, on itsesi markkinoinnissa valttia. Cv ja työhakemus kannattaa kirjoittaa ja tarkistaa useaan kertaan, jotta ne ovat saumattomat. Kannattaa miettiä, minkälaisen kuvan haluaa itsestään antaa. Voit myös luetuttaa dokumentit ystävillä, perheellä tai jollakin ammattilaisella.

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua hyvin. Haastattelussa omien vahvuuksien ja positiivisten puoliensa esittäminen on tärkeää. Voit miettiä etukäteen, mite saisit vastaukset kuulostamaan myönteisiltä vaikka jokin elämänkokemus olisikin ikävä. Ole kuitenkin aito vaikka muotoilisit asiat hieman pyöristellen.

HUOM!
Työttömäksi ei missään tapauksessa kannata jäädä, sillä Lahdessakin on töitä tarjolla monilta eri aloilta. Duunia löytyy pidemmäksi aikaa tai esimerkiksi osa-aikatöitä opiskelujen oheen.

Ohjaamo Lahdessa joka arkipäivä NONSTOP-REKRY, jossa eri henkilöstövuokrausfirmat ovat päivisin klo 13-16 ottamassa vastaan työhakemuksia, -haastatteluja ja tarjoamassa työsuhteita. Tule paikan päälle katsomaan ja kysymään lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti